سوغات شهر
سوغات ایزدشهر
ازجمله آداب سفر می توان به خرید سوغاتی اشاره نمود. خرید سوغاتی، یکی از زیباترین قسمتهای سفر است. این کار باعث آشنایی با رسوم و فرهنگ ملل میشود. از طرفی راهی برای یاد کردن از عزیزانی است که در لحظات خوب سفر حضور ندارند. هر یک از استان های ایران دارای جاذبه های توریستی و سوغات مخصوص به خود می باشد.
استان مازندران به مانند دیگر استانهای کشور پهناور ایران، شیرینیهای سنتی خوشمزه و صنایع دستی بسیار زیبایی دارد. گردشگرانی که به این استان سرسبز سفر میکنند، قطعا از این محصولات برای خود و اقوامشان سوغاتی میبرند.
شیرینیهای سنتی استان مازندران
در ادامه به چندین سوغاتی به یاد ماندنی مازندران میپردازیم
آغوزنون
از دیگر شیرینیهای سنتی و خوشطعم استان سرسبز مازندران میتوان به آغوزنون اشاره کرد که در جشنها و مراسمات استفاده میشود. زنان خانهدار مازندرانی هر ساله برای جشن شب یلدا، شیرینی آغوزنون را طبخ میکنند و کنار خانواده بههمراه دیگر تنقلات، میل میکنند.
آغوزنون در استان مازندران به دو صورت طبخ میشود که یک نوع آن کنجی یا آغوزنون نام دارد و دیگری بهشکل خام است که به پیس گنده معروف است. این شیرینی خوشمزه سرشار از مواد معدنی و مغذی(فسفر، کلسیم، آهن، ویتامین D) است و در ترکیبات آن کنجد و گردو بکار میبرند.
پشت زیک
یکی از شیرینیهای سنتی استان مازندان، پشت زیک است. این خوراکی لذیذ و خوش عطر به سوهان کنجدی شهرت دارد و اسم آن برگرفته از پرندهای به اسم زیک است.
در طبخ این شیرینی از کنجد، شکر، گردو، عسل، کره، هل و زعفران استفاده میشود. خوردن شیرینی زیک بههمراه چای داغ در زمستان بسیار دلچسب است.
رشته به رشته
رشته به رشته نوعی دیگر از شیرینیهای سنتی و پرطرفدار استان مازندران است که طعمی فوقالعاده دارد. بانوان هنرمند مازندرانی این شرینی را از ترکیب موادی چون گردو، رشته (تهیه شده از آرد برنج) پودر قند، هل و روغن درست میکنند.
قماق
قماق از دیگر شیرینیهای سنتی و معروف استان مازندران است و جالب است بدانید که در پخت آن از شکر استفاده نمیشود.
موادی چون شنبلیله، آرد گندم، کره، تخممرغ، جعفری، شوید، گردو و پیاز در پخت و پز شیرینی قماق بکار میرود. این شیرینی خوشطعم سوغاتی بینظیری برای گردشگران به حساب میآید.
برنجک
برنجک از دیگر شیرینیهای سنتی و معروف استان مازندران به حساب میآید که با برنج درست میشود. در استان مازندران از این شیرینی در مجالس و مهمانیها استفاده میکنند.
در تهیه شیرینی برنجک از برنج، آب، شکر (در بعضی موارد از عسل بهجای شکر استفاده میکنند)، آبلیمو و روغن استفاده میشود.
کماج مازندرانی
نان کماج یکی دیگر از شیرینیهای معروف استان مازندران است که در استان همدان هم بهشکل دیگری طبخ میشود.
. تخممرغ، شکر، آرد برنج، زعفران، شیر، وانیل، زردچوبه وگلاب مواد لازمی است که در پخت نان کماج بکار میرود.
این شیرینی بینظیر اگر بههمراه چای سرو شود، روح آدمی را جلا میبخشد. توصیه میشود اگر به مازندران سفر کردید شیرینی را تهیه کرده و به اقوام و دوستانتان سوغات بدهید.
نان ییلاقی
نان ییلاقی یا نان کوهی یکی از شرینیهای سنتی منطقه است. این شیرینی مزهای مانند شیرمال دارد.
اگر بهدنبال آن هستید که در ماه مبارک رمضان بر سر سفرهی افطارتان شیرینی خوشمزهای قرار بدهید، نان ییلاقی بهترین گزینه است.
در طبخ نان کوهی از آرد، تخممرغ، مایه خمیر، شکر، ماست یا شیر، روغن یا کره، آب و نمک استفاده میشود.
این شیرینی سرشار از مواد مغذی است و حتی مادران مازندرانی این خوراکی را به فرزندانشان میدهند که در مدرسه هنگام زنگ تفریح نوش جان کنند.